понеделник, 12 юли 2010 г.

Телеграфия

За най-надежден метод в радиокомуникациите се смята телеграфията - предаването на данни чрез морзов код. Разработен от Самюър Морз през 1836 година за създадения от него телеграф, този метод за кодиране на буквите чрез по-дълги и по-къси сигнали се нуждае от изключително малка мощност за да може да бъде излъчен и е по-устойчив на смущения от който и да е друг метод за електронна комуникация.

Макар да изглежда сложен, този код е създаден за да позволява висока скорост на предаване на текст и нерядко опитните радисти са способни да предават и приемат по 30 думи в минута.

При предаването на морзов код има приет стандарт за кодиране на буквите - тирето е с дължина, колкото три точки, разстоянието между тиретата и точките формиращи една буква е колкото една точка, разстоянието между буквите е колкото три точки, а разстоянието между думите - колкото седем точки.

Ето го и самият код:
А .-
B -...
C -.-.
D -..
E .
F ..-.
G --.
H ....
I ..
J .---
K -.-
L .-..
M --
N -.
O ---
P .--.
Q --.-
R .-.
S ...
T -
U ..-
V ...-
W .--
X -..-
Y -.--
Z --..

1 .----
2 ..---
3 ...--
4 ....-
5 .....
6 -....
7 --...
8 ---..
9 ----.
0 -----

Реших, че покрай радиолюбителството ще ми е полезно и нужно да знам морзов код, така че се поразтърсих и попаднах на интересен сайт, където има доста добри уроци: http://lcwo.net/. Ще видим колко добре ще се справям и каква скорост ще успея да постигна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар