сряда, 30 юни 2010 г.

Радиолюбители

Може би изобщо не сте и чували, но на света съществуват едни малко по-странни хора, наречени радиолюбители. Тяхното хоби е да чоплят по копчетата и по чарковете на радиостанции, и от време на време да си говорят по същите тези радиостанции.

Разбира се, понеже радиоефира е доста пренаселен и има честоти, чието неправилно ползване може да доведе до големи каши (например честотите, на които комуникират БДЖ, пожарна, бърза помощ, авиодиспечери и т.н.), че даже и секретни честоти, ползвани от полиция и военни, тази дейност е строго контролирана от съответните органи и за да има правото човек да излъчва на повечето честоти е необходимо да притежава лиценз за радиолюбител и винаги в ефира да се идентифицира с личния си опознавателен знак. Такъв лиценз се издава от Комисията за регулиране на съобщенията след успешно положен изпит, и по същество представлява своеобразна "шофьорска книжка" за радиостанция.

Аз самият от доста време се заигравах с идеята да взема радиолюбителски лиценз, но досега никога не бех минавал отвъд нея - все си казвах "Да, готино ще е някой ден...". Преди известно време обаче, във връзка с другото ми хоби - еърсофта, си купих радиостанция Puxing 888. Станцията е доста добра комбинация между качество и цена (всъщност май най-доброто в класа си, защото при три пъти по-ниска цена от безспорно качествените станции на Icom, определено не е три пъти по-зле от тях, а всъщност се доближава доста), така че беше разумен избор. Това, което обаче не бях предвидил е, че тя не може да се използва без лиценз - изискването за тази цел е станцията да не може да излъчва над 0.5 вата мощност (Пуксинга се настройва да излъчва на 0.5 или на 5 вата), да не може да излъчва извън разрешените без лиценз честоти (които в този обхват са от 446.000 мегахерца до 446.999 мегахерца, а Пуксинга може да приема и предава из целия обхват от 400.000 до 469.999) и да е с несменяема антена (а антената на Пуксинга е стандартна заменяема част, на чието място може да се монтира и външна антена). Така че очевидно трябваше или да получа лиценз, или да купя друга станция. Избрах разбира се по-евтиния вариант - цената на изпита с включена такса за издаване на самия лиценз е 28 лева, което не може да се сравнява с 300-350 за Icom или Yeasu, които да ми вършат работа за еърсофт.

Самият изпит се провежда на всеки 6 месеца, в сградата на КРС на улица Гурко 6 в София, като пак там се подава заявление за изпит. Изпитът покрива 3 раздела - "Електроника и радиотехника" в който има 112 въпроса, "Кодове и радиолюбителски съкращения, правила и процедури при осъществяване на радиолюбителски връзки" с 52 въпроса, и "Нормативна уредба" с 67 въпроса. От тези 231 въпроса на изпита се дават 60, като минимумът за издържан изпит е 48 въпроса. Няколко примерни въпроса от различните раздели:

21. Как се нарича законът, показващ връзката между напрежението, тока и съпротивлението на електрическата верига?
А. Закон на Ом;
Б. Закон на Кирхоф;
В. Закон на Ампер;
Г. Закон на Тесла.

27. Ако извиквате за радиовръзка YU1DS и Вашият опознавателен знак е LZ1HCP, как ще го изговорите фонетично?
А. Людмил, Захари, единица, Николай, Стефан, Румен;
Б. Людмил, Захари, единица, Христо, Цветан, Петър;
В. Лима, Зулу, единица, Хотел, Чарли, Папа;
Г. Лима, Зулу, единица, Новембър, Сиера, Ромео.

16. Кой радиолюбител има право на СЕРТ лицензия?
А. Радиолюбител, притежаващ опознавателен знак и разрешително за правоспособност на радиолюбител клас 1;
Б. Притежател на личен слушателски знак;
В. Член на клубна любителска радиостанция;
Г. Всеки радиолюбител, притежаващ разрешително за правоспособност.

Пълните въпросници за могат да се намерят на сайта на КРС - Раздел 1, Раздел 2, Раздел 3. Както можете да се уверите, голяма част от въпросите са елементарни, а на доста от останалите може да се отговори с използване единствено на здрав разум, така че смятам, че изпита не е сложен. Аз самият се явих вчера, издържах го успешно с 55 верни отговора и до две седмици трябва да получа по пощата личния си опознавателен знак, който ще публикувам тук веднага щом дойде :)

За финал два радиолюбителски линка: http://radiohobby.hit.bg/ и Форум на Българската федерация радиолюбители.

73 на всички ;)

7 коментара:

  1. Нямам никакви знания и опит в радиолюбителството, електрониката и електротехниката. Искам да използвам радиолюбителството за стационарна връзка, като потребител.
    Каква техника ми е нужна за това? Приблизително колко би могло да струва тя? Кой тип връзка е най-подходящ - PSK31 или друга?

    ОтговорИзтриване
  2. Дай ми повече подробности за това за какво точно искаш да ползваш връзката, за да мога да ти дам адекватен съвет.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте г-н Колев. Относно статията за "Радиолюбители" имам желание и аз да
    изкарам един лиценз за радиолюбител.Та питането ми е за малко литератира относно радио вълни ,видове,начин на разпръскване,честоти ,типове антени и.т.н. от този род. Като начало ще си взема станция само да послушам малко ефира и да почета и после на изпид за знак.mail - vanko_iki@abv.bg / Skype - ikiiiiiiiiii
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. За съжаление не мога да ви насоча към подходяща литература. Аз самият съм се подготвял единствено по материали от посочените в статията линкове и намерено тук-там из интернет (Уикипедия е добър източник за информация относно основни понятия), но по-голямата част от наличнатас информация е на английски. Информация за провеждането на изпитите може да се намери във форума на БФРА, линк към който също съм дал в статията.
      Успех и 73 :)

      Изтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване