вторник, 2 март 2010 г.

Внимание, дупки!

Всеки е наясно, че пътищата у нас са в отчайващо състояние. Едва ли има шофьор, който не е платил "данък дупка" - някакви щети по колата си след посещение на някой кратер. Аз съм от късметлиите, които са се отървали леко до момента - една гума, която и без това беше за смяна и откачена предна броня, която за щастие успях лесно да оправя сам.


Други обаче нямат толкова късмет - виждал съм закъсали коли на пътя със счупени полуоски, сцепени чисто нови скъпи гуми, спукани и смачкани лети джанти... Да не говорим за случаите на катастрофи, предизвикани от отчаян опит на шофьор да избегне поредния кратер или причинени от загубата на управление след влизане в някоя дупка.


Не са новост инициативите на различни граждани за борба с общинската некадърност, безхаберие и корупция по този въпрос. Може би най-известната е dupkite.com. Най новата пък е Фейсбук групата с гръмкото име "ДА ОСЪДИМ ДЪРЖАВАТА ЗАРАДИ ДУПКИТЕ ПО ПЪТИЩАТА!!!!" Нейните създатели - Стела и Красимир Динкови застъпват тезата, че ние (в качеството си на потребители) сме ощетени от търговец (държавата), тъй като плащайки винетки, ние получаваме некачествена услуга (поддръжка на пътищата) и предлагат с проблема да се занимава Комисията за защита на потребителите (КЗП). Доколкото аз успях да разбера КЗП не се занимава с групови жалби, така че е необходимо всеки поотделно да ги сезира за проблема. Самата акция разчита на масовостта, така че - колкото повече сигнали има, толкова по-бърз и мащабен се очаква да е резултатът. 

1 коментар:

  1. Точно така! Нищо по-полезно от това данъкоплатеца да плаща за некадърността, безхаберието и корупцията на група управници или чиновници. Ще видят те, тези управници и чиновници, ама-ха!

    ОтговорИзтриване